Fra oppvarming før volleyball-trening til historiske triumfer. Les hvordan Gimle Basketballklubb ble til.
Gimle Basketball ble etablert i 1972. Det første laget besto av gutter fra 9. klasse på Gimle skole.
Forhistorien er at aktivitetslederen på skolen, Svein Jansen, startet flere fritidsaktiviteter for barn og unge i området. En av aktivitetene var volleyball! En del av guttene i klassene, med Omar Mekki i spissen, ble med på et volleyball-kurs som skulle gå over 10 kvelder.
Oppvarmingen var gøyest
Som oppvarming til disse treningene spilte guttene basketball. Da de 10 volleyball-treningene var over fikk guttene lov til å låne hallen på egenhånd og "oppvarmingen" ble nå til hovedingrediensen. Da nye aktiviteter ble startet det neste semesteret var basketball en av aktivitetene, og denne ble ledet av guttene selv.
Interessen for basketball i dens spede begynnelse i Bergen var stor og i løpet av de neste fem årene hadde Gimle 10 lag som spilte i ulike serier.
Tøffe år i eliteserien
På slutten av 70-tallet skfitet klubben navn til Gimle Basketballklubb. I 1979 meldte Gimle seg på til kvalifisering til 1. divisjon (øverste divisjon den gang), og fikk inn forsterkninger fra Katten (laget som den gang ledet 2. divisjon). Kvalifiseringen gikk meget bra, og Gimle vant alle sine kamper og rykket dermed opp til 1. divisjon sammen med en annen storhet i norsk basket, Ammerud. Første sesongen i eliteserien ble tøff for Gimle. De fleste av motstanderne hadde importspillere fra utlandet, mens Gimle ikke hadde råd til dette. Gjennom hele 80-tallet var Gimle litt av en jojo-klubb som rykket opp og ned mellom 1. og 2. divisjon.
Gimlehallen
Som en ung idrett ble ikke basketball særlig prioritert når det kom til treningstid i kommunale anlegg, så jobben med å lage en ny hall begynte i 1980. Etter mange opp og nedturer stod Gimlehallen ferdig i 1984. Total prislapp var 2.2 millioner kroner. Klubben hadde ikke råd til garderober, så vi fikk låne garderober i Bergenshallen.
En av de viktigste beslutningene klubben tok før hallen ble ferdigstilt var at det skulle være parkett. Alternativet var et malt betongdekket, og selv om det egentlig ikke var penger til parketten, ble det besluttet at klubben skulle "gå for det". Dette var en fantastisk investering og elitespillere fra mange klubber fortalte om "Norges beste gulv". Den orginale parketten var også meget holdbar og lå der til klubben skiftet gulv så sent som i 2014.
Historisk triumf
Mot slutten av 80-tallet og starten på 90-tallet begynte også Gimle og satse på å etablere seg i toppen av norsk basket. Og i 1993 ble Gimle det første herrelaget utenfor "Oslogryten" som vant norgesmestertittelen.
I 1997 rykket Gimle ned fra 1. divisjon igjen og var ikke med da BLNO startet opp for herrer i 2000. BLNO fungerte ikke som tradisjonelle serier med opp, -og nedrykk. I 2007 fikk Gimle plass i det gjeveste selskap i norsk basket og har siden spilt i BLNO.
Gimle står i dag med totalt 13 kongepokaler.
For herrer vant Gimle den første tittelen i 1993, den siste ble vunnet i BLNO i 2014 anført av Audun Eskeland som vår point guard.
På kvinnesiden har Gimle vært et meget dominerende lag. Den første Kongepokalen ble løftet av klubbens kvinnelag i 1999, den første av 9 Kongepokaler på rad.
Gimles kvinner vant også i 2013 og sist i 2019.
Drama til siste sekund
Klubbens siste kongepokal kom i 2019 da Gimles BLNO kvinner hadde en fantastisk opphenting av Sandvika i finalen og vant med scoring fra Sigrid Hardie med bare sekunder igjen på kampuret. Desverre ble det også den foreløpig siste sesongen til Gimle i BLNO for kvinner. Sesongen etter måtte klubben trekke de regjerende mesterne fra BLNO. Laget hadde ikke nok spillere.
Gimles herrelag er fortsatt med i BLNO og har vært stabilt blant de aller beste lagene de siste årene.
Eliten er der for bredden
Det aller viktigste Gimle Basket driver med er likevel rekruttering til basketball. Gimlehallen skal være en arena der barn og unge møter gode voksne rollemodeller, der man lærer og opplever gode verdier og der foreldre er glade for å slippe av barna for mange timers lek og trening. Sentralt i dette er det også at Gimle er en basketfamilie og det skal være kort vei fra våre BLNO-stjerner til de yngste i klubben. Vi tror dette vil skape motivasjon for de yngre medlemmene, gjøre BLNO-spillerne til enda større stjerner i de unge spillernes øyne og være med å sette treningskulturen som er så viktig for klubbens suksess.